Historie


Het Oude Magazijn is één van de oudste panden op de Wagenwerkplaats, een monumentaal spoorcomplex in Amersfoort. Vanaf 1904 werd er materiaal opgeslagen voor het herstellen en verbouwen van de goederenwagons van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM).

Erfgoed van de hand van architect Margadant

Het Oude Magazijn is ontworpen door Dirk Margadant, de huisarchitect van de HIJSM. Hij ontwierp ook de stations Den Haag Holland Spoor en Haarlem. Opvallend aan Het Oude Magazijn is het sheddak, dat van de zijkant lijkt op een zaag. Het dak is voorzien van ramen die zo gepositioneerd zijn dat de lichtinval de hele dag gelijk is. Voor de uitvinding van de tl-buis was dit dé manier om grote fabriekspanden en magazijnen te voorzien van voldoende daglicht.

Renovatie van Het Oude Magazijn

In 2000 verloor de Wagenwerkplaats en dus ook Het Oude Magazijn haar spoorfunctie. Na enkele jaren leegstand is het terrein nu weer in gebruik. U vindt er een combinatie van bedrijvigheid, kunst, historie, cultuur en horeca. Het Oude Magazijn is voor de opening als huwelijks- en eventlocatie volledig gerenoveerd. Daarbij zijn authentieke industriële elementen zoveel mogelijk bewaard gebleven.

Samen de beste keuze maken?

Wij zetten graag onze ervaring in!