Den: Industrieel erfgoed past perfect bij onze organisatie


Kunst en ander cultureel erfgoed wordt al honderden jaren bewaard in archieven, musea en bibliotheken. Maar hoe bewaar je digitale kunst anno 2017? DEN, Kennisinstituut Digitale Cultuur, organiseerde hierover een conferentie in Het Oude Magazijn voor cultuurmakers en cultuurbewaarders.

“Het was voor ons de eerste keer dat naast erfgoedbeheerders, ook de makers zelf aanwezig waren”, vertelt Marco de Niet, directeur van DEN. “Met de conferentie wilden we beide partijen uitdagen om van elkaar te leren. Want willen we digitale cultuur voor toekomstige generaties bewaren, dan moeten we meer investeren in gezamenlijke kennis over ICT.” 
De bijeenkomst begon met een optreden van Eboman. De digitale performer danste met Michael Jackson en deed mee aan een Star Wars-lightsaber gevecht en vertelde hoe hij zijn digitale bestanden opslaat. Daarna stonden diverse presentaties op het programma. “Prettig aan Het Oude Magazijn is, dat we daarna in vijf zalen in kleinere groepen uit elkaar konden. Het hele terrein zelf is bovendien industrieel erfgoed, dus een perfecte locatie voor ons. Het station Amersfoort Centraal op loopafstand was een extra voordeel.” 

Speciaal voor alle aanwezigen had DEN metalen mokken laten bedrukken als relatiegeschenk. “Hierin werd tijdens het programma ook de koffie geschonken. Een ideale oplossing, omdat we een vol programma en korte pauzes hadden. Iedereen kon zo met z’n mok doorlopen naar het volgende onderdeel. Fijn dat Het Oude Magazijn daarin heel flexibel was.”Samen de beste keuze maken?

Wij zetten graag onze ervaring in!